Logga in

Vad är Joomla?

Joomla är en gratis (Open Source) platform för CMS-system. Det innebär att det inte är HTML-programmering som gäller utan det är design av smarta funktioner (plugins), inställning av färger, typsnitt och placering av moduler som ger den professionella och oerhört flexibla hemsidan.

Med Joomla kan du skapa allt från en ganska enkel till en oerhört funktionsrik och flexibel hemsida med funktioner som nyhetsmail, Forum, registering/inloggning, Internetbutik, event/bokningar.

All administration sker via webb-gränssnitt, så det behövs inga speciella program för att underhålla och ändra din hemsida. Det har aldrig varit lättare att snabbt lägga till nyheter och uppdatera din hemsida.

Vad är ett CMS?

Ett CMS-system är mjukvara som har kontroll över allt innehåll på din webbsida, precis som ett bibliotek som har koll på alla böcker och lagrar dom. Innehåll kan vara enkel text, bilder, musik, filmer, dokument, stort sätt allt du kan tänka dig. En stor fördel med att använda ett CMS är att det krävs nästan ingen teknisk kunskap för att administrera den. Eftersom CMS håller koll på allt innehåll - så slipper du.

Hur fungerar Joomla?

I motsättning till HTML där all text ligger inbäddad i olika HTML-sidor, så fungerar Joomla på ett helt annat sätt - ungefär som i en pärm du har på kontoret.

I en pärm så finns det register och under varje register finns det dokument. I Joomla så är allt uppdelat i sektioner, kategorier och artiklar - alltså ungefär som i en pärm.

Utöver det så finns det moduler som du valfritt kan placera ut där du vill ha information. Modulplaceringarna är definierade i varje enskild mall - se exempel nedan:

Man kan alltså skriva artiklar som tillhör en kategori. Allt innehåll, inklusive menyer, login etc. läggs i moduler och modulerna kan placeras utifrån mallens givna platser. Det gör Joomla till ett mycket flexibelt system - vilket bl.a. också ger möjligheten att byta mall (utseende) utan att innehållet (artiklar och moduler) är helt skilda från själva mallen.

Administrera via webbgränssnittet

Inloggning till Kontrollpanelen görs via http://www."dinhemsida".se/administrator

Via Kontrollpanelen får du kontroll över alla användare (om flera administratörer), alla registrerade kunder, alla artiklar, alla moduler, val av mall samt självklart moduler och placering på din webbsida.
Allt via webbläsare - från vilken dator som helst. Du är inte längre bort än närmaste dator!

När skall du välja Joomla?

Har du frågor eller funderingar så kontakta mig gärna. Jag rekommenderar Joomla när du vill ha utökad funktionalitet på din webbsida, det inkluderar funktioner som:

  • Forum
  • Registrering av användare
  • Dokumentsamlingar
  • Nyhetsartiklar
  • Nyhetsmail
  • Facebook-integration & RSS
  • och många fler...

Andra fördelar?

Många av mallarna har s.k. "multi-layouts". Det innebär att du "med-ett-klick" kan ändra utseendet (färg & stil) på hela hemsidan. All text och innehåll är helt separat från själva mallen, vilket gör att inget av själva innehållet ändras - bara utseendet. Coolt eller hur?

Det innebär att det också är ganska enkelt att helt byta till en annan mall för att totalt förändra layouten - men åter igen - all text och innehåll finns kvar.

Om du vill kunna uppdatera din hemsida via webbgränssnitt - från vilken dator som helst - helt utan behov av några applikationer - då är Joomla helt rätt för dig. Tänk på att HTML-sidor kräver uppdatering med någon form av HTML-editor som Dreamweaver etc.